De verschillen tussen rode en witte wijn

Het verschil tussen rode en witte wijn is niet alleen visueel. Rode en witte wijnen hebben aanzienlijke verschillen als het gaat om smaak, het rijpingsproces en zelfs op moleculair niveau. Hier zijn de verschillen tussen rode en witte wijn:

Druiven

Rode wijn wordt gemaakt van zwarte druiven. Deze druiven hebben meestal blauwe of zwarte tinten. Hier zijn de meest populaire soorten rode wijn variëteiten:

  • Cabernet Sauvignon- vol
  • Merlot- heeft een chocolade- of thee-achtige smaak
  • Pinot Noir- licht, fruitig smaakprofiel
  • Shiraz- volle, rokerige of vlezige smaak
  • Zinfandel- rijk, donker, kruidig profiel

 

Witte wijn wordt gemaakt met witte druiven. Sommige wijnmakers gebruiken zoetere zwarte druiven. Het sap gemaakt van deze druiven wordt kleurloos gemaakt door de schil vóór de gisting te verwijderen. Hier zijn de meest voorkomende witte wijn variëteiten:

  • Chardonnay- vol, met citrus- of botersmaak
  • Sauvignon blanc– kruiden- of meloensmaak
  • Semillon– vijgen smaakprofiel
  • Moscato– grapefruit, muskusachtige smaak
  • Pinot grigio– knapperig en droog
  • Riesling- licht, knapperig, appelsmaak

Smaak

Witte wijnen hebben een breed scala aan smaken. Sommige witte wijnen zijn erg zoet en andere drogen. Witte wijn heeft lichte, fruitige smaken. Witte wijnen combineren met vis, gevogelte, varkensvlees en fruit.

Rode wijnen hebben de neiging om aan de bittere kant te zijn, met een puckering smaak. Rode wijn is gedurfder en heeft meer complexiteit. Rode wijnen gaan geweldig met rundvlees, varkensvlees, chocolade en kazen.

 

Wijnproductieproces

De schil van de druif wordt verwijderd voordat het sap voor witte wijn wordt gemaakt. De schil is wat wijn zijn kleur geeft, en door het verwijderen van de schil kunnen wijnmakers zwarte druiven gebruiken bij het maken van rode wijn. Maar zelfs als de schil is verwijderd, komen er tijdens de productie enkele tannines in het sap terecht. Deze tannines worden verwijderd door op verschillende punten in het proces klaringsmiddelen toe te voegen. De productie van witte wijn omvat doorgaans een proces in twee stappen.

 

De eerste stap in het proces wordt een gratis run genoemd. Tijdens een vrije run wordt het sap zo min mogelijk geperst om zoveel mogelijk van de aanvankelijke tannines te verwijderen. In de tweede stap wordt het sap gemengd met de schil en geperst. De benodigde hoeveelheid persen hangt af van de gewenste zoetheid of droogheid van de wijn. In de laatste stap worden klaringsmiddelen toegevoegd om de gewenste smaak van de witte wijn te bereiken. Witte wijnen hebben een korter rijpings- en fermentatieproces.

 

Bij rode wijn blijft de schil van de druiven in het sap tijdens het wijnbereidingsproces. De druiven worden voor en na de gisting geweekt. De schil van de druif wordt tijdens het fermentatieproces door het sap gemengd om de effecten van de productie van kooldioxide tegen te gaan. Rode wijnen mogen langer rijpen dan rode wijn.